Let’s Go!

DCIM101GOPRO10 mei, 2015.

Mijn laatste blog is alweer een hele tijd geleden. Na 10 maanden in de VS heb ik mijn  schooljaar afgerond en kan me weer volledig concentreren op het zwemmen. 4 maanden schoolvakantie hebben ze hier! Én ook alweer een jaartje ouder sinds 30 april, wat mijn laatste schooldag met 2 eind examens was.

Vorig jaar, heb ik een try-out van 3 maanden gehad (Jan-April) waarbij wederzijds de coaches en ik elkaar getest hebben of het een goede keuze was om hier tot én na Rio 2016 te blijven. Én dat bleek inderdaad zo te zijn. Na 2 maanden in het klein dorpje van Davidson gewoond te hebben ben ik uiteindelijk verhuisd naar een Amerikaans gastgezin in hartje Charlotte –ook wel mijn Amerikaanse familie genoemd- waarbij ik, nu het schooljaar geëindigd is, weer in huis intrek. Soort van dan… een luxe en groot appartement naast het huis!

Waarvoor ik naar Charlotte ben gekomen en mijn veilig en vertrouwde thuisstad Eindhoven heb achtergelaten is de trainingsgroep en de coach. David Marsh, is de hoofdcoach van SwimMAC elite en CEO van de grote zwemvereniging SwimMAC en heeft de kwaliteiten en het inzicht om mij naar de top te brengen. Ik had verandering nodig, na mijn doorbraak in 2012 en deelname in de Olympische spelen en een volgende 2 jaar van teleurstellende resultaten. Ik wilde een uitdaging uitgaan in een nieuwe en onbekende omgeving en mijn oud coach Jacco Verhaeren hielp mij door mij richting Charlotte  te wijzen en naar David, waarmee hij een vriendschap had opgebouwd als coach toentertijd van Pieter.

Qua trainingswijze kan ik zeggen dat ik in mijn jonge zwemcarrière nog niets zoals dit heb meegemaakt, eenmaal daar is het even wennen, maar toch ook wel een makkelijke aanpassing. Alles lijkt nogal ongeregeld – David kan tientallen seconden zijn ogen naar boven rollen en een ingewikkelde, maar geniale set bedenken – en de andere keer loopt hij rustig weg, of zit hij starend naar het water te kijken, en laat hij de training (voor dat moment) over aan de 2 assistent coaches. In het begin wel een beetje frustrerend, maar naarmate je genoeg tijd hebt doorbracht merk je dat hij toch alles meekrijgt en dat het bij het proces van zijn werkwijze hoort.

De intensiteit van een normale week ligt minimaal 2x zo hoog dan bij de verenigingen waarbij ik voorheen heb getraind. Taco Tuesdays, Rainbow Fridays & Drain-The-Tank Saturdays zijn bekende termen voor een van de zwaarste trainingsdagen van de week, maar eerlijk gezegd zijn alle trainingen behalve de woensdag, die echt voor herstel bedoeld is, zwaar. Deze trainingen hebben mij ongetwijfeld en merkbaar sterker gemaakt. In combinatie met trainingspartners zoals Ryan Lochte en Tyler Clary en een veelvoud van andere (internationale) Olympiërs maakt voor een uitdagende groep die elkaar sterk maakt. Dit soort van trainen neemt veel van de kostbare tijd in beslag voor techniek. Toch heb ik veel mogelijkheden tot mijn beschikking, (live) video feedback kan altijd worden ingeschakeld en met 3 (en soms meer) fulltime trainers langs de badrand kan ik de persoonlijke attentie krijgen die ik nodig heb.

Aankomen weekend is de Charlotte Grand Prix, wat als mijn kwalificatie wedstrijd voor de WK deze zomer in Kazan zal gelden en zal ik uitgerust aan de start komen om mij hopelijk bij het Nederlands team aan te sluiten. – livestream is te volgen op: http://www.usaswimming.org/DesktopDefault.aspx?TabId=2022&Alias=Rainbow&Lang=en

 

~Dion


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/diondree/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273