Nabeschouwing Olympische spelen Rio 2016

dsc_39651Na een succesvol Europese Kampioenschap gingen we met het Nederlands zwemteam ,na een ontzettend sterk trainingskamp op Tenerife en een goede voorbereidende trainingsstage in Italië, met een directe vlucht, naar Rio de Janeiro.

De eerste indrukken van het Olympisch dorp waren goed, en in tegenstelling tot 4-jaar geleden, was ik veel eerder gesetteld en gewend aan de vele indrukken die op je afkomen wanneer je voor het eerst het Olympisch dorp binnenstapt. Het Olympisch dorp bestaat uit een twintigtal gebouwen van 17 verdiepingen waarin alle sporters en  coaches verblijven, daarnaast een hele grote eetzaal, sportvelden, administratieve en entertainment gebouwen. Een busrit van niet langer dan 10 minuten bracht ons van het Olympisch Dorp naar het wedstrijdbad.

Ik had 8 dagen om te acclimatiseren en de jetlag te verwerken voordat ik op mijn 1e afstand uitkwam, namelijk de 200 meter vrijeslag. Alhoewel ik mij erg sterk voelde, en in betere fysieke staat was dan tijdens het EK een aantal maanden eerder, kon ik het niet opbrengen om een 1.46’er te zwemmen. Mijn tijd was ongeveer 1,5 seconden sneller dan in London 2012, maar het bracht mij precies op dezelfde ranking in de series en dat betekende weer geen doorstroom naar de halve finale ! In de zwemwereld is de laatste jaren over een breed deelnemersveld progressie geboekt en ik had een PR moeten zwemmen om door te gaan, dat zat er helaas op die dag niet in.

Met een geweldig, jong en potentievol team kwamen we twee dagen later aan start met de 4x200m vrijeslag estafette. De series waren nooit eerder zo spannend en intens voor ons als team, en inde ochtend plaatsten wij ons (Ben Schwietert, Kyle Stolk & Maarten Brzowskowski) voor de finale op  een 8e plaats. Hoe gaaf was het om in de late avond  in een Olympische Finale te staan! Dat beseften wij ons allemaal op die dag. Ben Schwietert gaf het ‘stokje’ over aan Sebastiaan Verschuren en daarmee finishten we op een 7e plaats in de finale! Een geweldige ervaring voor een zo jonge estafette ploeg, en met zo veel meer potentie en mooie momenten die gaan komen in de komende jaren , verheug ik me al op de volgende Spelen in Tokyo over vier jaar.

Ik ben inmiddels weer begonnen met trainen in de USA, en meer dan hard aan het werk om mijn volgende (Olympische) dromen te verwezenlijken. Elf dagen na vertrek uit Rio zat ik al weer in de schoolbanken en ben ik nu als Junior (3e jaar student) ingeschreven aan de Queens University of Charlotte. Tot mei 2018 zal ik hier blijven trainen , dan studeer ik namelijk af met een Bachelor Degree in Science richting Sport Management.

~Dion


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/diondree/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273